2016. május 9., hétfő

Hétfő reggel(i) ...


Álmosan, rossz kedvel indul munkába? Éhesen a reggeli rohanás miatt? Netalántán a munkahelyére vagy iskolába vinne valami finomat és táplálót? De ha csak nasizni támad kedves, akkor is térjen be hozzánk!
Reggeli finomságaink, mindenki kedvét és energiáig felpörgeti, segít talpon maradni ebédig, vagy akár egész napi hajtóerőt megadja.

Egy gyümölcsös joghurt friss zabos
kiflivel, vagy egy kakaó, a gyerekeknek egy -egy Trudi, almás vagy túrós pite tejjel, és ezer más variáns kinek kinek kedve szerint :)

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásból nem hiányozhat a reggeli, mely a délelőtti fizikai és szellemi tevékenységekhez szükséges energia biztosításával megalapozza a teljesítményünket. Mire vége az éjszakai alvásnak, testünk elhasználja az elraktározott glükózt, így a reggeli dolga, hogy agyunkat üzemanyaggal lássa el.
Számos tanulmány bebizonyította, hogy a reggeli elhagyása a napi energiabevitel csökkenéséhez vezet, mert így lényegesen kevesebb fehérje, telített zsírsav, vitamin és ásványi anyag jut be a szervezetbe, mint azoknál, akik rendszeresen reggeliznek.

Nem mindegy azonban, hogy mit reggelizünk. A reggeli döntő fontosságú lehet abban, hogy hogyan indítod a napod, és ezáltal a nap többi részében hogyan táplálkozol.
Ha szénhidráttartalmú reggelivel indítod a napodat (pl. fehér lisztből készült pékáruk, péksütemények, kekszek, stb.), hirtelen megemelkedik vércukorszinted, ami csak arra jó, hogy 10 óra körül már rád törjön a farkaséhség, hiszen amilyen hirtelen a vércukorszinted megemelkedik, éppúgy le is csökken, mégpedig az alá a pont alá, ahol nincs visszaút, enni kell, méghozzá sokat.
Ha reggeli nélkül indítod a napod, még mielőtt megemelkedhetne a vércukorszinted, hirtelen lezuhan, ennek eredménye pedig szintén a farkaséhség. Tízóraira vagy ebédre sokkal többet eszünk, mintha reggeliztünk volna. 
Ha ezek a vércukor-ingadozások már a nap elején jelen vannak, a nap többi részében is folytatódnak. Megemelkedik - lezuhan - megemelkedik - lezuhan a vércukorszint, melynek eredményeképpen nem tudjuk kontrollálni éhségünket.