2016. május 23., hétfő

A Tészta...


A legnépszerűbb legenda szerint Marco Polo hozta magával a tésztát Kínából
Az olasz tészta durumlisztből, azaz szemolinából készül – mint az köztudott – a kínaiak pedig rizsből készítik, de ez az apróság soha nem tűnt fel senkinek. A valóság ezzel szemben az lehet, hogy tészta mindig is volt mindenütt, ahol gabonát termesztettek. De a durumliszt annyira jó tulajdonságokkal rendelkezett – kemény, fehérjegazdag, könnyen formázható – hogy a durumtészta lett A tészta Itáliában, majd a világon.
A rómaiakról tudjuk, hogy az etruszkoktól átvették a lagane nevű ételt, ami tésztaféleség lehetett, a mai lasagne szó is innen eredeztethető, bár a római lagane nyilván különbözött a mai lasagnétől. A beszámolók szerint a laganét nem főzték, hanem kemencében sütötték, így inkább a pizza, mint a pasta elődje lehetett. A Római Birodalom bukása után lehetséges, hogy egy időre feledésbe ment a száraztészta, mint annyi minden más.

Horatius az időszámításunk előtti utolsó századdal kapcsolatban is megemlíti a laganét, az i.sz. második században Naucratisi Athene receptet is közöl a laganéhoz. Görögországban és a Közel-Keleten az első évezred során mindig is ettek itriont vagy itriyyát, azaz tésztát. Aztán jött Muhammad Al-Idrisi, az almoravida származású arab utazó, térképész és földrajztudós, aki II Roger szicíliai normann király szolgálatában állt és többek közt megrajzolta neki a korabeli világ legpontosabb térképét – a Tabula Rogerianát.
A térképet 1154-ben fejezte be és írt hozzá kommentárokat is. Az egyik kommentár egy Trabia nevű szicíliai faluról szól, melyben vízimalmok őrölnek, és rengeteg tésztát gyúrnak, amit aztán keresztény és muszlim országokba egyaránt exportálnak. Ehhez már csak annyit kell tudnunk, hogy pár évtizeddel II. Roger előtt Szicília arab megszállás alatt állt – így joggal feltételezhetjük, hogy az arabok a Közel-Keleten oly népszerű itriyyát elhozták magukkal Sziciliába – és azt is, hogy ez lehetett az a pillanat, amikor a modern pasta belépett Itália földjére.
1295-ben, de ebből egy szó sem igaz. Vagy csak annyi: Marco Polo mindössze annyi mondott, hogy a kínaiak is esznek egyfajta tésztát. Mint később kiderült, ezt a Marco Polósdit egy amerikai marketingzseni találta ki, aki az amerikai Macaroni Journal-t elindította azzal a céllal, hogy feldobja kicsit az amerikai tésztafogyasztást.
És innen terjedt el az egész világon

Mi magyarok  leginkább a tojással és fehérliszttel készült tésztát fogyasszuk legszívesebben. Minél nagyobb a tojás tartalma annál jobban szeretjük
A tészta alap élelmiszer, ezerféleképen elkészíthető. Édesen vagy sósan, főzve-sütve, egyszerűen vagy gazdagon...
Persze minden ételhez más más tészta dukál. Hiszen ki tudja elképzelni a bolonyait kocka tésztával vagy a mákos tésztát orsóból?  De a levesekbe is apró tészta kell úgy lesz laktató, a gyerekek kedvence a betűtésztás paradicsom leves kihagyhatatlan 

Legyen száraz vagy friss tészta mindenképpen szeretjük.