Mi az ami természetesen édes és mindenkinek van kedvence belőle?
Hát persze hogy a gyümölcs !
Bár a meggy savanykás és nem írok a homoktövis fanyar izéről sem, azért ők is nagy kedvencek.
Réges régen csak akkor evett gyümölcsöt az ember ha éppen termet a tavaszi, nyári ,kora őszi időszakban. Hogyan is tegyük el télire a nyár ízeit ? Ahogy lenni szokott a leleményesség itt is kitűnt.
Aszalva! - és ez így is volt évszázadokon keresztül ...
De mégis egy későbbi tartósítási technika terjedt el jobban és ez a lekvár főzés !
Minden gyümölcsből lehet lekvár ...
Akár édes akár lédús akár fanyar minden a cukron múlik vagy annak hiányán
Nagyanyáink kedvence a majd 20 óráig tűzön üstben főzött szilvalekvár. Akkor volt kész ha a fakanál megáll benne peckesen, azon forrón szilkébe töltötték. És
kész is volt a királyi csemege! Évekig elállt gond nélkül ha a család fel nem ette. Vagy nem került bele valami finom süteménybe.
Azért, hogy sokáig élvezhessük a munkákat van pár szabály amit be kell tartani.
Az első az, hogy mindig friss sérülés mentes és egészséges gyümölcsöt dolgozzunk fel. A második, hogy mindig ügyeljünk a higiéniára, alapos kézmosás az üvegek fertőtlenítése és csirátlanítása. a harmadik, hogy ne akarjuk elsietni, az igazi klasszikus ízeket csak is a hagyományos módon készített lekvár adja vissza.
Lentebb pár finom recept várja, nosza kerekedjen fel és lepje meg a családot vele !
De ha nincs ideje vagy gyümölcse rá akkor nálunk finomabbnál finomabb lekvárok várják Önöket !
Sárgabaracklekvár
Hozzávalók:
- 4 kg érett sárgabarack
- 120 dkg kristálycukor
- nátrium-benzoát - ez akár teljesen el is hagyható
- pikánsabb kivitelben a végén akár egy pár kupica barackpálinka is kerülhet bele :)
Elkészítés ideje:
27 óra.Elkészítés menete:
A gyümölcsöket mosd át alaposan, magozd ki őket - a héját is eltávolíthatod, de ez nem fontos, a darálásra ugyanez igaz, van, aki nem szokta, és van olyan is, aki anélkül nem készít lekvárt - és nézd át az állományt, a ronda részeket nemes egyszerűséggel vágd ki, azokat ne főzd bele. Egy alkalmas - tehát nagy - edényben helyezd el az összeset, majd szórd rá a cukrot - így kevésbé édes változatot kapsz majd, ha kicsit cukrosabbat szeretnél, készítsd kilónként 50 dekagrammal -, ezután jön a lekvárfőzés második legjobb része - az első a fogyasztás -: egy napig így pihentesd.Ha letelt a 24 óra, ismét közelebbi kapcsolatba léphetsz a barackokkal, amik ekkorra már jó sok levet eresztettek, tedd fel őket a tűzhelyre, és főzd körülbelül egy órán át, folyamatosan kevergetve, amíg be nem sűrűsödik. Amíg fortyog, egy másik edényben melegíts vizet, és állítsd bele a kiszemelt befőttesüvegeket. Ha elérte a megfelelő állagot a lekvár, ezekbe a meleg üvegekbe adagold ki szépen, majd jöhet rájuk egy réteg celofán és az elmaradhatatlan, üvegenként egy csipetnyi nátrium-benzoát. Jöhet a dunsztolás, ehhez tekerd újságpapírba és vastag pokrócokba a még meleg üvegeket, és helyezd el őket valami tárolóban, erre tökéletes például az ágyneműtartó. Egy pár napig hagyd őket itt pihenni, aztán mehetnek a kamra polcaira.
Eperlekvár
Hozzávalók:
- 4 kg érett eper
- 120 dkg kristálycukor
- 2-3 citrom leve
- (ha szeretnénk kerülhet bele : rebarbara, pezsgő, csokipasztilla, eper pálinka is)
Elkészítés menete:
Az epret bő vízben pár percig áztatom, hogy a földmaradványok leoldódjanak, majd váltott vízben - ameddig a víz tiszta nem marad - megmosom. A kis csutkáját eltávolítom, felvágom a cukorral összekeverem, közben két kézzel jól összenyomkodom. Lefedve 1 éjszakára hűvös helyre teszem, hogy a cukor teljesen feloldódjon.Másnap felforralom, amikor forr, kb. 1 liter levet fémszűrőbe lemerek róla, kicsit kinyomkodom, majd a sűrűjét visszaöntöm. 30 percig közepes hőfokon forralom, közben szükség szerint kevergetem.
Előkészített kis üvegekbe töltöm, a tetőt rácsavarom, 5 percre fejtetőre állítom, majd szárazdunsztba teszem, és abban hagyom 24 órát dunsztolódni, mielőtt végleges helyére kerül.
Meggylekvár
Hozzávalók:
- 1kg magozott megy
- 0,5kg cukor
- (ha szeretnénk kerülhet bele : rum, csokipasztilla, vanília is)
Elkészítés menete:
A meggyet megmossuk, kimagozzuk és húsdarálón ledaráljuk. Egy vékony tüllön jól lecsöpögtetjük, hogy csak a meggyhús maradjon. Kilogrammonként 500 g cukrot számítunk, és a gyümölcshöz keverjük. Egy ép zománcú lábasba tesszük, és közepes lángon, állandó kevergetés közben főzni kezdjük. Először habosan forr, majd miután elfőtte a habját, még kb. 3 órán keresztül főzzük. Merőkanállal jól kimosott, szaliciles vízzel átöbíletett (vagy
mikrohullámú sütőben 2-3 perc alatt csírátlanított) üvegekbe töltjük.
Celofánnal jól lekötjük. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. És mehet a kamrába a polcra.